Kuten blogini nimestäkin voi päätellä, neulon mielelläni sukkia. Siksi haluankin vastata tähän sukka-aiheiseen kyselyyn.

Ennen sukan neulominen alkoi tarpeesta. Silloin en ollut vielä näin aktiivinen neuloja, joten sukkia tuli neulottua pääasiassa joululahjaksi. Isäni haluaa edelleen joka joulu sukat lahjaksi, vaikka niitä mielestäni on jo aika paljon ennestäänkin :) Nyt, kun olen tämän bloggaamisen myötä tutustunut uusiin nettisivustoihin, jokin uusi ihana ohje saa tarttumaan puikkoihin. Kuten nyt esimerkiksi nuo Söderat. Tai ne palmikkosukat. Jossain vaiheessa haluaisin tehdä Baijerilaisetkin, mutta sitä ennen pitäisi opetella vähän tuota enkunkielistä neulesanastoa ja etsiä joku hyvä lanka tuohon tarkoitukseen. Sukkapari voi olla joko välityö tai sitten varsinainen työ. Yleensä tavissukka on välityö ja vähän haastavampi sitten se varsinainen työ. Tällä hetkellä mulla on oikeastaan tekeillä sekä välityösukka että varsinaistyösukka.

En osaa tehdä sukkia pahan päivän varalle tai lahjalaatikkoon. Teen sukkia joko itselleni/miehelle/äitille/iskälle/jollekin muulle tarpeeseen, tai sitten muuten vain, jos löydän jonkun kivan mallin. Useimmiten teen sukkia itselleni, koska oma jalka on sovitusta varten koko ajan saatavilla. Tähän haluaisinkin vähän parannusta, sillä en varmaan osaa tehdä muita kuin 39-40 koon sukkia. Niin ja iskän jalkaan sopivia sukkia, koska muistan ulkoa niiden "ohjeen".

Aikaisemmin tein sukkia vain seiskaveikasta. En varmaan edes tiennyt muiden lankojen olemassaolosta, sillä tuota käytettiin ala-asteella ja muutenkin koulussa. Ala-asteelta saatuja oppeja käytän edelleen sukissa. Tavissukka on aina samanlainen; naisen sukassa 12 silmukkaa puikolla, miehen sukassa 14. Varsi on pitkä, koska lyhyet varret on tyhmiä. Kantapää on vahvistettu, ja kerroksia neulotaan niin monta, kuin kahdella puikolla on silmukoita. Vahvistettu neule tehdään nurjalla puolella, en varmasti osaisi edes tehdä sitä oikealla puolella, kun tuo tulee jo selkärangasta. Tavissukkaan ohje tulee siis omasta päästä.

Nykyään teen enemmän pitsi- ja palmikkosukkia, sillä tavissukkia on jo tarpeeksi. Lisäksi haluan nyt tehdä vähän haastavampia töitä, kun olen niin monta vuotta tehnyt vain noita tuttuja ja turvallisia. Toki niitäkin tulee välillä tehtyä. Tavissukka on kiva telkkarinkatsomisneule, kun sitä ei tarvitse koko ajan vilkuilla. Pitsisukkaa ei voi tehdä telkkaria katsoessa, tai muuten tulee sukkiin virheitä tai ohjelmasta menee suurin osa ohi.

Lempparisukkalankani on 7 veljestä, koska siitä olen aina tehnyt sukat. Minulla ei siis juuri ole muista langoista kokemusta. Nallesta en tykännyt kamalasti, kun sukat olivat heti ihan nyppyiset :( Tavoitteenani onkin tutustua erilaisiin lankoihin, etten olisi ihan kaavoihin kangistunut. Jotain ohuempaa sukkalankaa haluaisinkin kokeilla, sillä haluan päästä neulomaan noilla pienilläkin puikoilla. Nythän teenkin Söderoita 2,5mm puikoilla, eikä se olekaan niin kamalaa tihrustamista, kuin aluksi ajattelin.

Yleensä teen sukat varresta alkaen, vaikka olen kokeillut varpaista aloitettua versiotakin. Ehkä kuitenkin tykkään enemmän tuosta perinteisestä tavasta. Yhdet sukat tein yhtä aikaa pyöröpuikoilla, se oli ihan kivaa, mutta parempi pyöröpuikko voisi tehdä kokemuksesta vieläkin nautittavamman. Yleensä kuitenkin teen ensin toisen sukan ja sitten toisen, ja sukkani saavat aina parin.

(Aiheeseen liittymätön huomio: Olen aina miettinyt, mitä hyötyä voi olla kämmekkäistä. Miksi tehdä kämmekkäät, kun voi tehdä kynsikkäät? Nyt huomasin kuitenkin itsekin tarvitsevani kämmekkäitä! Tietokoneella ollessa hiirikäsi jäätyy melkein aina. Mikäs sitä paremmin lämmittäisi, kuin kämmekäs? :) Kynsikkäät voisi olla liian kömpelöt siihen hommaan, kun sormien välissä olisi turhaa tavaraa. Ehkä teenkin seuraavaksi siis kämmekkäät. Sitten kun saan nuo edelliset työt alta pois. *huokaus* Reissua varten olisi pitänyt tehdä kauluri itselleni, mutta en varmaan enää ehdi, kun on tosiaan noita muitakin töitä vielä kesken. Tuntuu, ettei mulla ole neulomisaikaa juuri ollenkaan nyt, kun mies on lomalla. Koko ajan pitäisi olla sen kanssa tekemässä jotain :P )